Så fungerar Rödljusterapi: En komplett guide om bakgrund och funktion

Så fungerar Rödljusterapi: En komplett guide om bakgrund och funktion

Rödljusterapi (Red Light Therapy) också benämnd som fotobiomodulering (PBM) och lågnivålaserterapi (LLT). Kan ibland även omnämnas som Rödljusbehandling och IR-behandling.

Som så många viktiga vetenskapliga genombrott upptäcktes Rödljusterapi av en slump när ungraren, Dr. Endre Mester 1967 fann de positiva effekterna av “lågnivålaser” på hårväxt och sårläkning hos möss. Detta ledde till ett större vetenskapligt intresse att stimulera celler för att förbättra läkning och tillväxt, och området fotobiomodulering föddes därmed. Det gav viktiga evidens och blev banbrytande att inleda mångårig forskning på Rödljusterapi.

NASA (National Aeronautics and Space Administration), som är USA:s myndighet för rymdfart och rymdforskning började redan under 1980-talet experimentera och få resultat med Rödljusterapi för växttillväxt i rymden och därpå för att hjälpa till att läka sår hos astronauter.

Likt många andra omtalade hjälpmedel, redskap, behandlingsmetoder och produkter började flertalet potentiella användningsområden att undersökas efter de inledande resultaten.

Det som salufördes tidigare innan professionella paneler togs fram var Rödljusterapi lampa, sk infraröd lampa. Idag kan du enkelt ha en panel som genererar den terapeutiska effekten hemma att behandla med istället.

Stora framsteg har gjorts inom området Rödljusterapi sedan de första upptäckterna. Många människor använder idag Rödljusterapi för att återhämta muskler och kropp, eller för att bibehålla en frisk hud (anti aging) och som en naturlig problemlösare. Rödljusterapi används också för att förbättra sömnen, hjälpa vid inflammationer, förbättra mental skärpa och för det allmänna välbefinnandet.

 

Vad är rött och infrarött ljus bra för?

Rödljusterapi är en enkel, icke-invasiv behandling helt utan biverkningar som ger rött och infrarött (IR) ljus till hud och celler.

En högkvalitativ Rödljusterapi-enhet av medicinsk kvalitet för hemmet använder lysdioder för att leverera specifika våglängder av rött (610–660 nm) och infrarött ljus (820–850 nm) att behandla din kropp under ett antal förinställda minuter. När man använder denna typ av behandling kan på enheten tydligt se det röda ljuset och känna behagliga värmen från det infraröda ljuset. Rödljusterapi är precis de våglängder av viktigt ljus din kropp behöver från solljus, men är utan hetta eller UV-strålar som kan orsaka solskador.

Rödljusterapi är ett betydligt hälsosammare ljusalternativ i motsatt till allt starkt blått ljus vi omges av varje dag, vilket kan göra det svårt att sova och dessutom kan leda till hälsoproblem. Idag arbetar många inomhus och utsätts av ljus från skärmar under längre tid. Rödljusterapi kan hjälpa till att kompensera de negativa effekterna av blått ljus och främja övergripande välbefinnande och cellulär balans.

Forskning stödjer att Rödljusterapi kan öka blodcirkulationen, minska inflammation, stimulera kollagen för att föryngra din hud (anti aging) och behandla hudtillstånd som akne, hyperpigmentering och psoriasis - och det kan till och med hjälpa till vid håravfall att öka hårväxt och densitet.

Nedan finner du potentiella användningsområden för Rödljusterapi, enligt flera genomförda studier.

 

Anti aging: Förbättrar till en ungdomlig look i huden och påskyndar läkning

En av de vanligaste fördelarna med Rödljusterapi är dess effekter på huden. Behandlingsområden:

  • Akne
  • Fina linjer och rynkor
  • Hårväxt
  • Hudåkommor och rodnad

Behandling med rött ljus minskar, enligt forskning, inflammation för att motverka rodnad, öka hårväxt och minska akne. När det gäller finnar och plitor ökar Rödljusterapi vårt immunförsvar mot bakterierna som är förknippade med bildandet av akne.

För linjer och rynkor riktar dessa behandlingar in sig på att stimulera kollagenproduktionen och enzymer associerade med nedbrytning av kollagen.

 

Assisterar vid idrottsrehabilitering

Att bli åsidosatt och begränsas av en skada är extremt tufft både mentalt och fysiskt för sportutövare och motionärer, men Rödljusterapi kan hjälpa dig att snabbt komma på fötter igen.

"Rött ljus kan användas för att förbättra skelettmuskelprestanda, minska smärta och förbättra återhämtningen från skada", säger Dr Praveen Arany som är författare till en studie publicerad i december 2021 i tidskriften Life. Då noterades att PBM/Rödljusterapi kan användas både vid rehabilitering av sportskador och för att förbättra idrottsprestationer. Inom området kommer fler studier göras och presenteras.

Hjälper att läka sår

Oavsett om du har ett sår i munnen, ett öppet sår på foten eller någon annanstans på kroppen har de antiinflammatoriska egenskaperna med rött ljus visat sig förbättra kroppens förmåga att läka, säger Dr Praveen Arany, som publicerade en studie april 2019 tidskriften Advances in Skin and Wound care att "forskning i mitt labb visar att PBM/Rödljusterapi kan aktivera en potent tillväxtfaktor som främjar vävnadsläkning och regenerering". En upptäckt som kan vara särskilt viktigt vid orala sår har forskningen visat.

Minskar smärta

Smärta är notoriskt svårt inom de flesta områden att behandla, men Rödljusterapi kan vara ett användbart verktyg att hjälpa. "Rött ljus verkar på nervceller som överför smärta", menar Dr Praveen Arany.

Rött ljus kan vara bättre för vissa typer av smärta än andra, allt enligt en studie som publicerades juli 2022 i Journal of Pain. Författarna noterade att det finns vissa bevis på effektivitet av rött ljus vid smärttillstånd som fibromyalgi, artros kroniskt lågt blodtryck och neuropati.

 

Hur ofta ska man använda rött och infraröd ljus för optimal ljusterapi?

En nyckelvariabel när det gäller att få rätt behandling är sk täckning. Uppenbarligen, ju mer rödljus-täckning över och på kroppen desto bättre.

Du vill ha så mycket hud exponerad som möjligt från enheten för att om möjligt hela din kropp ska kunna få optimala fördelar vid behandling med Rödljusterapi som ljusterapi. Rödljus-behandling har visat sig vara oerhört säker och producerar inga skadliga UV-strålar som solen, men ger dig de fördelar solen har.

Vi rekommenderar att du införskaffar dig helkroppsenhet om du specifikt önskar ljusterapi-behandling, för ökad energi, mindre nedstämdhet och ljusstrålar för hela kroppen. Betyder detta att du inte kommer att få fördelarna med mindre enhetsmodeller? Naturligtvis inte, mindre modeller är helt perfekta för riktad användning. Rikta då enheten över det specifika behandlingsområdet och behandla flera gånger om du önskar nå flera områden.

En annan nyckelvariabel för en effektiv rödljus-behandling är avståndet. Vad är då det optimala avståndet? Svar: mellan 10-20 cm. Det är kliniskt bevisat att vara det idealiska avståndet för behandling med rödljus.

Det är viktigt att notera att måttet på effekttäthet minskar när och om du rör dig längre bort från ljuset vid behandling  Kan vara en ytterligare anledning till att du inte ska ha en för liten enhet med för låg effekttäthet, om du planerar behandla ett större område av kroppen.

Ett enkelt sätt att tänka på det är, ju närmare du är din enhet desto kortare behandlingstid, ju längre du är ifrån den, desto längre behandlingstid. Det viktigaste för dig att komma ihåg är om du vill hålla behandlingstiderna låga, var då upp till 10 centimeter från din enhet.

För att få den mest effektiva dosen av din behandling med rött ljus är tid. Helst vill du att dina behandlingstider ska vara allt från 2-15 minuter. Detta beror naturligtvis på vad du vill åstadkomma och uppleva med din enhet. Även på vilket avstånd du befinner dig på från den.

Vi rekommenderar att du långsamt ökar behandlingstiden en tid efter du satt igång. Detta innebär att du börjar på det nedre intervallet med 2 minuter och gradvis ökar. Detta kommer att ge dina celler tid att anpassa sig till de fantastiska fördelarna med Rödljusterapi.

Använd alltid en enhet som är certifierad och använder de viktiga och rekommenderade våglängderna för optimal Rödljus-behandling.

Tips. Det allra bästa är att dokumentera dina Rödljusterapi-behandlingar, gärna med egna anteckningar och med "före"- och "efter"-bilder.

Tillbaka till blogg