NATURLIGA HÄLSOFÖRDELAR

  • Hud, Hårväxt & Kropp

  • Hjärnhälsa & Kognitiv Funktion

  • Prestation & Återhämtning

  • Ledvärk & Benhälsa

  • Sömn & Dygnsrytm

  • Ögonhälsa & Syn

Rött & Infrarött Ljus

De flesta våglängder av ljus (UV, blått, grönt, gult, etc.) kan inte tränga in i kroppen – istället stannar de i hudens lager. Rött och Infrarött Ljus (IR) penetrerar djupare in i människokroppen och kan nå celler, vävnader, blod, nerver, benmärgen, t.o.m in i hjärnan.

Rött Ljus och Infrarött Ljus aktiverar olika metaboliska vägar, vilket leder till ökad produktion av ATP (Adenosintrifosfat), förbättrad cellulär signalering och förhöjd proteinsyntes. Vilket i gengäld bidrar till många bestående fysiska och mentala hälsofördelar. IR-ljuset är samtidigt energihöjande, skapar lugn och ger effektiv återhämtning. Rödljusterapi (Red Light Therapy) ger dig positiva effekter utan att du utsätts för skadliga UV-strålar. 

Skillnaden på Rött Ljus kontra Infrarött Ljus är:

- Rött Ljus våglängder (från 610-670nm) kan absorberas mellan 4 till 5 millimeter in i kroppen.

- Infrarött Ljus våglängder (från 810-850nm) kan absorbera mellan 5 millimeter till 5 centimeter in i kroppen.

Hud, Hårväxt & Kropp:

Rödljusterapi används för en mängd olika kosmetiska (anti aging) och medicinska hudtillstånd. Infrarött ljus har visat sig ha bra effekt på keloida ärr och sårläkning samt vid olika hudbesvär såsom torr hud, akne, nässelutslag, eksem och psoriasis. 

Det röda ljuset ökar produktionen av kollagen, vilket ger huden struktur, styrka och elasticitet.

Kollagen är en av nyckel komponenterna för en frisk hud, proteinet som utgör cirka 80 procent av hudens struktur. Kollagenproduktionen minskas naturligt med åldern och påverkas av inflammation, oxidative stress, dålig kost, för mycket solexponering vilket orsakar tunn, irriterad och slapp hud.

Hårväxt är en av de mest populära användningsområdena för Rödljusterapi eftersom resultaten har varit väldigt lovande. Forskning visar högre hår antal hos män med “androgenetisk alopeci” (håravfall i manligt och kvinnligt mönster) som behandlade med 655nm rött ljus en gång dagligen i 16 veckor. Röd ljus stimulerar cellerna i vilande hårsäckar och främjar två viktiga hårväxt faser i hårsäckarna: anagen (tillväxtfas) och telogen (återinträde från dvala).

Ljuset stärker och accelererar nagel växt. Forskning visar dessutom att IR-ljus hjälper minska nagelsvamp, mögel och bakterier.

Hjärnhälsa & Kognitiv Funktion:

På grund av den unika absorption från våglängderna som genereras av rött och infrarött ljus penetrerar ljuset in i människokroppen och når till och med in i hjärnan. Vilket, enligt gjord forskning i gengäld hjälper till att både optimera och läka vår hjärnfunktion.

Rött och infrarött ljus (IR-ljus) har visat sig hjälpa till med neuroskydd för bla Parkinsons, Alzheimer's, att skapa förbättrad hjärncell funktion och även att förbättra blodflödet till hjärnan. Ger enligt studier även minskad inflammationer, oxidative stress, och ökad stamcellsproduktion.

Prestation & Återhämtning:

Kliniska studier och forskning har visat att rött ljus terapi och infrarött ljusterapi (IR-ljus) kan reparera muskler, förbättra atletisk prestation och hjälpa till i återhämtningsprocessen. Genom att effektivt öka blodflödet, öka stamcellsproduktion och stimulera cell regenerering. 

Studier visar även att IR-ljuset kan minska smärta och inflammation efter ett träningspass eller vid skada. Rödljusterapi kan också hjälpa kroppen att få mer nytta av träning, både när det gäller muskelökning process och för att accelerera fettförbränning. Forskning visar också att rött och infrarött ljus kan hjälpa till att förhindra muskel förlust som uppstår vid åldrande. Det förklarar varför Rödljusterapi används officiellt av flera klubbar inom elit idrottsutövande som inom NHL, NFL, UFC.

Ledvärk & Benhälsa:

Behandling av rött ljus och infrarött ljus (IR behandling) har i studier visat sig stimulera energiproduktionen i bencellerna, förbättrat blodflöde till det drabbade området samt minskar inflammationen. Det röda ljuset accelererar den naturliga produktionen av kollagen samt pro kollagen, vilket stimulerar tillväxten av benceller. Preliminär forskning visar och stöttar upp att enorma fördelar finns för att förbättra osteoporosis.

Sömn & Dygnsrytm:

Exponering till blått ljus (genererat av elektroniska enheter) har visat sig hålla oss vakna om natten. Däremot har rött ljus motsatt effekt och hjälper till att stimulera produktionen av melatonin istället för frigöra. Melatonin är känt som "sömnhormonet", som hjälper till att reglera sömn och dygnsrytm. Din hjärna frigör mer melatonin när mörkret faller och tenderar att frigöra mindre när du utsätts för ljus. Exponering till röd och infraröd ljus (IR-behandling) på morgonen kan speciellt hjälpa dygnsrytmen under vintertiden, där vi i Sverige inte får optimal exponering av livsnödvändig sol och ljus.

Ögonhälsa & Syn:

Forskning visar tydligt att Rödljusterapi (redlight therapy) har stor potential hjälpa till att skydda retinala celler från skador, eliminera de negativa effekter som uppstår genom att under lång tid utsätta ögonen för alla slags skärmar och excessiv blått ljus. IR-behandling har visat sig minska inflammation och hjälper läka ögonskador. Enligt forskning verkar Rödljusterapi vara särskilt effektivt vid behandling av åldersrelaterade ögonsjukdomar såsom makuladegeneration och glaukom.

Till skillnad från ultraviolett (UVA och UVB) ljus kommer rött ljus inte att bränna dina ögon. Vi rekommenderar att alltid blunda vid användning av våra paneler, och inte titta direkt in i ljuset - eftersom detta kan skapa irritation. Till dig med extra känsliga ögon finns det såklart en möjlighet att använda vårt ögonskydd, som alltid ingår i köpet när du beställer en panel från oss.

Det finns mycket fakta och information om hur effektivt Rödljusterapi är. Ta dig gärna en närmare titt på mer än 5000+ kliniska studier gjorda på ljusterapi här: