Ljusterapi Akne

Rödljusterapi - ett naturligt sätt att bekämpa akne

Akne -som även har namnen blemmor och finnar- är den vanligaste hudsjukdomen i Sverige. Akne är allra mest förekommen för de som är i tonåren, men vuxenakne kan pågå ända fram till runt 40 års-åldern. En inre stress kan dessutom trigga igång ett akneproblem.

Akne uppstår när hudens talgkörtlar producerar för mycket fett (talg). Inflammerade talgkörtlar är ofta huvudanledningen till bildandet av akne och finnar. Det är en blockering i porerna och hårsäckarna som utvecklas till en infektion, med röda och varfyllda utslag. Om man har långvarig och svårare akne kan det till slut bidra till ökad nedbrytning av kollagen och elastin.

Akneutslag kommer i allt ifrån i ansiktet, på bröstet och upp på ryggen. Ibland på andra kroppsdelar också. Det området som kallas T-zonen är det partiet av ansiktet som oftast är mest utsatt för smuts och bakterier, det som därefter kryper in i porerna och ökar fettproduktionen.

Akne bildas när porerna blir igensatta med överflödig olja och döda hudceller, vilket skapar den perfekta miljön för akne-orsakande bakterier att växa och frodas, med en utveckling som kan ge akne-ärr, än större porer och ytliga blodkärl. En svår akne alltså orsaka ärrbildning och gropbildning i ansiktet som varar livet ut. Hela akne upplevelsen kan leda till massor av känslomässig ångest och låg självkänsla.

 

Olika typer av akne

Akne (en del skriver även: acne) kan förekomma i ett antal olika former och grader, allt från mindre fläckar och rodnader till märkbara cystor (upplevs som en kula i huden). Akne kan också förekomma i ett antal olika och specifika områden, tex akne på ryggen, finnar i nacken, finnar på överarmarna och det kan även vara finnar på hakan i klimakteriet osv.

Andra typer av akne inkluderar även pormaskar, papler, pustler, cystisk akne, hormonell akne och svamp akne. Många utsatta söker febrilt efter lösningar och försöker finna mirakelkur mot akne/mirakelkur mot finnar.

Det finns ljusterapi potential för akne att behandla, och det finns mångårig forskning med påvisade och naturliga lösningar för akne. Här följer några av alla de olika typerna av akne där Rödljusterapi skulle kunna vara behjälplig, som ett sätt för dig att smärtfritt behandla akne naturligt och det utan biverkningar.

 

Hormonell akne

Hormonell akne, även kallad hormon-akne (hormonella finnar) är vanligtvis förknippat med puberteten, det kan drabba vuxna i alla åldrar och är särskilt vanligt bland tjejer och kvinnor. Ett antal faktorer kan bidra till detta, såsom vid menstruation och i klimakteriet.

Under pubertetsfasen uppträder hormonell akne ofta i T-zonen i ansiktet, som omfattar de centrala områdena som din panna, näsa och haka. Hormonella finnar uppstår som ett resultat av hormonella fluktuationer under tonåren, vilket leder till utveckling av finnar, rodnad och fläckar i dessa specifika ansiktsområden.

När det gäller hormonell akne hos vuxna tenderar uppkomsten av akne att vara den nedre delen av ansiktet, på de nedre kinderna och sträcker sig längs käklinjen.

 

Cystisk akne

Cystisk akne är en typ av inflammatorisk akne som gör att smärtsamma och varfyllda finnar bildas djupt under huden. Akne, som är en ärftlig och hormonell hudförändring, orsakas av inflammerade talgkörtlar. Pormaskar bildas när porer är tilltäppta av talg och gamla hudceller.

Med cystisk akne (går även under benämningen "innåtfinne") som är en av allvarligaste formerna av akne kommer bakterier in i porerna, vilket orsakar svullnad och/eller inflammation. Knölar och bulor bildas i huden och risken är stor för ärrbildning. Det kan göra ont eller klia. Om en cysta spricker kan infektionen sprida sig och orsaka fler utbrott.

 

Svamp akne

Svamp akne är en hudsjukdom som kallas pityrosporum folliculitis. Det är en av många typer av follikulit, en hudsjukdom som orsakar en infektion i hårsäcken. Follikulit gör att din hårsäck blir inflammerad och infekterad, vilket orsakar pustler på huden. Du kan få follikulit överallt där du har hår.‌

Och ofta kan man känna igen s.k Malassezia genom små slutna pormaskar (whiteheads) som orsakats av infektion i hårsäcken.

 

Traditionella aknebehandlingar

Många som lider av akne provar alla slags cremer, kurer och behandlingsformer, med skiftande resultat och utgång. Akne är ett så allmänt förekommande problem att alla typer av krämer, lotioner, peeling, serum och rengöring finns framtaget för att försöka lösa det. Hudläkare kan till och med ordinera orala läkemedel och salvor för ett mer aggressivt tillvägagångssätt. Många av dessa traditionella aknebehandlingar har dock flertalet obehagliga biverkningar och kan dessutom många gånger orsaka ytterligare irritation för huden.

  

Rödljusterapi kan vara lösningen 

Lyckligtvis har forskning visat att en annan behandling, - rött ljus, Rödljusterapi - enligt gjorda studier är både ett säkert, effektivt och naturligt sätt att bekämpa akne. Det utan att ge oönskade biverkningar.

Rött ljus-våglängder tillåter kroppens celler (hudceller) att producera mer energi. Rödljusterapi stimulerar mitokondrier, minskar hudinflammation och ökar kollagen, vilket gör att kroppens celler fungerar på en optimal nivå och under en längre tid. Som ett resultat av det är dina celler mer lämpade för vävnadsreparation och regenerering (läkning). Och det är just därför att behandling med rött ljus är idealt att använda vid måttlig akne och hela vägen till när människor lider av svår akne. 

 

Öka kroppens kollagenproduktion med Rödljusterapi-behandling

Röd och infraröd ljus är välkänt och enligt gjord forskning beprövad behandling, för att öka kroppens kollagenproduktion. Med utförda behandlingar med Rödljusterapi kommer du med akneproblem kunna rensa din hud och stödja tillväxten av normal hud, som så småningom skapar möjligheter att ersätta/radikalt minska akne-ärr. Ökad kollagensyntes hjälper alltså till att stödja normal hudtillväxt som följer när ärrvävnad naturligt avlägsnas. Det är också därför som Rödljusterapi ofta används som en "hudföryngringsterapi" för människor som önskar fastare och mer ungdomlig hud (anti aging).

 

Tips för dig som har akne och vill använda Rödljusterapi

Quality Therapy Sweden's LED Ljusterapi-ansiktsmask är inbäddad med 219 LED ljus och dess effekter stöds av mångårig vetenskap, och erbjuder en icke-invasiv lösning för att minska akne och övergripande förbättra din hy. Masken har även en tillhörande hals-enhet, för den som även önskar behandla området hals.

Även Quality Therapy Sweden's Rödljusterapi paneler rekommenderas varmt för dig med akne. Våra paneler genererar den terapeutiska effekten av dessa våglängder, vilket bekräftats av mer än 5 000 vetenskapliga studier.

Och komihåg: Det allra bästa är att alltid dokumentera dina behandlingar, gärna med egna anteckningar och med "före"- och "efter"-bilder.

Tillbaka till blogg