Skillnaden på Rödljusterapi kontra Infraröd bastu

Skillnaden på Rödljusterapi kontra Infraröd bastu

Rödljusterapi och infraröd bastu är två behandlingar som kan hjälpa din hälsa och ditt välbefinnande. Fördelarna med Rödljusterapi och infraröd bastu är liknande, även om de ändå fungerar på olika sätt.

Rödljusterapi eller "Red Light Therapy" använder icke-invasiva ljusemitterande dioder (LED) för att avge låga nivåer av rött och infrarött ljus, som tränger djupt in i hudens alla lager.

Infraröd bastu i sin tur använder infraröd värme för att skapa höga temperaturer i en svällande ångbastuliknande miljö.

När man jämför infraröd bastu med Rödljusterapi är det tydligt att båda ger ett antal hälsofördelar, om än på väldigt olika sätt. Bastu är en av de äldsta behandlingarna som finns och är beroende av värme. Rödljusterapi är en banbrytande teknologi som förlitar sig på direkt exponering av ljus för att främja läkning.

Kändisar, idrottare och sportsmän, fitnessgurus och medicinsk expertis talar om fördelarna med dessa två naturligt härledda terapier. De har båda sina egna unika fördelar, men de kan också användas tillsammans som en del av ett övergripande hälsoprogram för hemmet. I det här inlägget kommer vi att jämföra dessa två populära terapier.

 

Den största skillnaden: ljus vs värme

Det första och viktigaste att förstå om Rödljusterapi kontra infraröd bastu: De är olika typer av energi. Infraröd bastu använder en energi som liknar traditionell "värmeenergi", medan Rödljusterapi använder "ljusenergi".

Vad betyder det här?

Det betyder att infraröd bastu och enheter för Rödljusterapi fungerar på olika sätt. Infraröd bastu värmer upp kroppen direkt genom att avge infraröda strålar, medan Rödlusterapi fungerar genom att rikta in delar av din kropp med rött och infrarött ljus.

 

Bastu: En gammal terapi som fortfarande fungerar

Värmebaserade terapier har funnits i årtusenden. Från turkiska bad till japansk onsen. Ritualer med värme och svettframkallande behandling för terapeutiska ändamål har en helig plats i många kulturer.

För finländarna började det med heta jordgropar som utvecklades till rum som värmdes upp av rökiga vedspisar, som blev ett kännetecken i den finska kulturen. Bastu fick världsomspännande popularitet på 1900-talet. Modern bastu har uppvärmda träväggar och ett fack/häll med stenar som värms upp elektriskt. Tillsammans genererar bastuns element ånga av torr värme, som skapar temperaturer oftast mellan 65 och 85 (eller mer) grader. Bastubesökaren dröjer sig kvar i detta varma mindre utrymmet, svettas ymnigt, kommer sen ut och känner sig både avslappnad och mjuk i hela kroppen.

Att ta en bastu efter träning har också visat sig ha fördelar. I en välkänd publicerad studie badade sex manliga distanslöpare bastu efter varje träningspass, i tre veckor. Detta resulterade i vad forskare noterade "en värdefull förbättring av uthållighetslöpprestanda, genom att öka blodvolymen."

 

Infraröd bastu kontra traditionell bastu

Många ställer sig numera frågan: "Hur skiljer sig en infraröd bastu från en vanlig bastu?" Vi har svaret.

Infraröd bastu fördelar:

Infraröd bastu värmer kroppen inifrån och ut, medan traditionell bastu värmer dig utifrån och in. Traditionell bastu använder ånga för att generera värme, medan infraröd bastu använder infraröd strålning, som värmer din kropp direkt utan att värma upp luften omkring dig. I en infraröd bastu svettas man fortsatt mycket. Detta genererar alla fördelar som med ett traditionellt bastubad, men med mindre stress för kroppen.

 

Rödljusterapi: Ljus som läker

Rödljusterapi behandling med enheter är en icke-invasiv terapi som främjar läkning på liknande sätt som infraröd bastu, men gör det genom att använda ljus (icke-termiskt ljus), istället för värme. Tidigare innan högkvalitativa Rödljusterapi-paneler kom så erbjöds konsumenterna enbart infraröd lampa att använda i hemmet.

Dessa röda och infraröda ljusvåglängder används oftast för att lindra smärta och obehag i samband med muskel- och ledstelhet, för kronisk smärtlindring och andra smärtsamma tillstånd i samband med inflammation.

Denna typ av terapi och behandling appliceras via paneler för Rödljusterapi av medicinsk kvalitet, som producerar specifika våglängder av rött och infrarött ljus under frekventa eller dagligt användande i 10 till 15 minuter.

Den här behandlingsformen ger en helt annan upplevelse än infraröd bastu. Det finns ingen värme involverad i Rödljusterapi. Rödljusterapi-lamporna som finns i enheten i sig själva blir inte heta,  användaren svettas inte eller upplever förhöjda hjärtfrekvenser som sker vid infraröda- eller traditionell bastubad.

 

Slutsats

Rödljusterapi har i många studier och utförd forskning visat sig främja läkning genom att öka energin till dina celler, minska inflammation och smärtsymtom som potentiellt kommer att förkorta vår återhämtningstid. Samtidigt har Rödljusterapi anti-aging fördelar för huden genom att påskynda produktionen av kollagen och fibroblaster och utvecklingen av nya kapillärer. Rödljusterapi växer också i intresse för de som inte ser solen under den långa höst och vinterperioden, eftersom ljuset har visat sig hjälpa till med att anpassa dygnsrytmen. Något som i sin tur främjar övergripande bättre sömnkvalitet, välbefinnande och ger en boost av energi.

Fördelar med infraröd bastu är att det kommer stimulera den hjärtpumpande-, blodcirkulerande -endorfinrushen genom att generera värme till din kropp och även potentiellt hjälper dig att svettas ut gifter. 

Båda teknikerna Rödljusterapi och infraröda bastu ger oss således terapeutiska fördelar, men de gör det på sätt som är helt olika varandra. Ändå är dessa två olika behandlingar också potentiellt kompletterande varandra.

Obs: Handla Rödljusterapi-enheter till ditt hem av klinisk kvalitet i vår butik Quality Therapy Sweden

Tillbaka till blogg