Förbättra din tarm- och maghälsa med Rödljusterapi

Förbättra din tarm- och maghälsa med Rödljusterapi

För över 2000 år sedan hävdade Hippokrates, -även kallad den moderna medicinens fader och den som revolutionerade läkekonsten i Antikens Grekland- att all sjukdom börjar i tarmen. Idag vet vi att Hippokrates uttalande var ofullständigt. ALLA sjukdomar börjar inte i tarmen, men mångårig forskning visar att många metabola, autoimmuna och kognitiva störningar beror på en ohälsosam tarm.

Våra tarmbakterier och kvaliteten på vår tarmslemhinna har en betydande inverkan på vår individuella hälsostatus, och vi kan därför ej uppnå optimal hälsa utan en frisk och välfungerande tarm.

 

God hälsa börjar i tarmen

Tarmen, även känd som tjocktarmen, innehåller biljoner bakterier, svampar och andra organismer. Här ryms cirka 60 % av ditt immunförsvar, producerar huvuddelen av neurotransmittorer, påverkar din ämnesomsättning och det bidrar gemensamt till din allmänna hälsa.

Människor tror ofta helt felaktigt att ett uppenbart tecken på en frisk tarm är när en individ är fri från gastrointestinala symtom, men så är inte fallet. Vad vi bör känna till är att matsmältningssymtom som uppblåsthet, gaser, förstoppning, diarré och buksmärtor är vanliga. Samtidigt som neurologiska symtom (se förklaring nedan) är lika vanliga.

Magproblem orsakar ofta neurologiska symtom såsom hjärntrötthet, dåligt fokus, dåligt minne, ångest och depression. Detta beror på att tarmen och hjärnan är i konstant kommunikation genom: tarm-hjärnaxeln. En dålig tarmhälsa kan alltså leda till dålig hjärnhälsa.

Andra kroppsfunktioner som påverkas av tarmen inkluderar också huden, immunförsvaret, blodsockernivåer och mitokondrier.

 

Röd ljusterapi och s.k tarm-hjärnaxeln

Tarm-hjärnaxeln förbinder hjärnans känslomässiga och kognitiva centra med perifera tarmfunktioner. Rött ljus som appliceras på buken kan därför påverka humör och neuropsykologiska problem genom att:

  • minskar tarminflammation och tarmspasmer
  • stimulerande signalsubstanser och hormoner i tarmen, inklusive serotonin, leptin och ghrelin
  • modulerar mikrobiomet som är känsligt och reagerar på ljus
  • modulering av vagusnerven som spelar en viktig roll i stress- och social kommunikation
  • öka blodcirkulationen och sänka blodtrycket, vilket ofta leder till minskad ångest och hjärndimma 
  • ökar tillgängligheten av signalsubstanser som aktiverar hjärnans immunförsvar.

Minskar tarminflammation och tarmspasmer

Rödljusterapi hjälper, enligt påvisad forskning till att förbättra immuncellerna, vilket är avgörande för dem som lider av autoimmuna sjukdomar. Genom exponering för rött ljus frigörs det pro-inflammatoriska cytokinet TNF-α från cellerna, och leukocyter (vita blodkroppar) kan komma in i kroppens vävnad för att främja läkning. Dessutom hjälper rött ljusterapi till att aktivera lymfocyter, vilket ökar rörelsen av epitelceller och på så sätt hjälper till att läka sårade områden snabbt och att öka cellomsättningshastigheten.

 

Stimulerande signalsubstanser både i tarm och hjärnan

Neurotransmittorer är kroppens kemiska budbärare, de molekyler som används av nervsystemet för att överföra meddelanden mellan neuroner, eller från neuroner till muskler.

Gjorda studier tyder på att exponering för ljus på natten verkar förändra neurotrofin- och neurotransmittorsystemen.

Genom att efterlikna solens strålar och aktivera hypotalamus, -den del av hjärnan som reglerar vår dygnsrytm- ökar exponeringen för rött ljus signalsubstanser (serotonin och dopamin) i hjärnan, vilket gör oss mer positiva och energifyllda.

Eftersom vi vet att ljus kan påverka mikrobiomet indirekt genom dygnsrytmen, är det alltid vettigt att ljus och tarmen är sammankopplade.


Balanserar tarmmikrobiomet

En nyligen genomförd studie fann att rött och infrarött ljus kan hjälpa till att återställa en frisk tarmmikrobiom.

Mikroberna i tarmen är känsliga för ljusenergi och svarar på ljusenergi med skillnader i tillväxt, anpassning och spridning av de olika arterna.

Australiska forskare har för första gången visat att laserterapi kan användas för att förändra populationen av tarmbakterier hos möss. Fynden, om dessa framöver kan påvisas hos människor, kan hjälpa till vid behandling av sjukdomar som diabetes.

En studie publicerad i The Journal of Photochemistry & Photobiology, B: Biology av professor Hosen Kiat påvisar förändringar i den mänskliga tarmens mikrobiomet efter ljusterapi. Professor Kiat menar att: "Det är mycket möjligt att laser kommer att ge en synergistisk effekt till de för närvarande tillgängliga terapeutiska manövrarna [till tarmmikrobiomet]. Det är en självklarhet om den är användbar eftersom den är relativt billig, den är icke-invasiv och behandlingar har noll biverkningar.”


Modulering av vagusnerven

Vagusnerven är en av de största nerverna som förbinder tarmen och hjärnan. Denna nerv är ansvarig för de viktigaste organfunktionerna i din kropp, inklusive hjärtat, lungorna och matsmältningssystemet. Utan korrekt funktion av denna nerv kommer din hälsa att påverkas negativt. Det är flera delar som kan påverka och bromsa vagusnervens aktivitet, såsom dålig kost, stress, ångest, bristande rörelse och dålig kroppshållning.


Ökad blodcirkulation med rött ljus

En av de potentiella fördelarna med Rödljusterapi är en signifikant ökning av blodcirkulationen. Behandling med rött ljus indikerar att ge påvisade problem mer syre och andra näringsämnen, som är viktiga för läkning.

Samtidigt hjälper ljuset kroppen och cirkulationssystemet att bli av med giftiga biprodukter. Ett av sätten detta händer är genom frisättningen av kväveoxid, som vidgar blodkärlen och kapillärerna i kroppen och därmed förbättrar cirkulationen.


Kväveoxid en budbärare

Kväveoxid är en budbärarmolekyl som hjälper till att stimulera kroppens naturliga läkningsprocess, i ett resultat blir nerverna friskare och eldar mer regelbundet. Nerver kan sedan överföra känslor igen med tiden. Rödljusterapi förbättrar, enligt många studier och genomförd forskning blodcirkulationen, främjar läkning och minskar smärta genom att öka kväveoxidproduktionen.

Dessutom, när nerverna repareras, känsligheten förbättras så förbättras även balansen. Ökningen av blodflödet levererar också närings- och syrerikt blod till nervcellerna och andra vävnader och minskar därigenom smärta. Det hjälper också kroppen att upprätthålla homeostas, vilket resulterar en optimal funktion.

 

Slutsats

Röd och infraröd ljusterapi har många systemiska fördelar, oavsett om du söker efter sömnförbättring, muskeluppbyggnad, skadereducering, återhämtning, problemhantering, ökad kollagenproduktion, anti-aging eller cellförnyelse och energi. Det främsta är att det är en naturlig form av terapi som använder en av de mest grundläggande energiformerna, - nämligen ljus.

Den bästa effekten av Rödljusterapi uppstår när rött ljus och infrarött ljus appliceras regelbundet, korrekt och med kvalitetsenheter. Se alltid till att kontrollera den föreskrivna eller rekommenderade änvändardosen och viktiga ljus-frekvensen.

Alla viktiga faktorer för en trygg, säker och effektiv Rödljusterapi i hemmet är noggrant uträknade och förinställt för dig att använda med våra högklassiga Rödljusterapi-paneler. Du kan från och med nu ha en kontrollerad, riktad och kraftfull Rödljus-behandling där du önskar, som en del av din vardag!

Tillbaka till blogg