Det långa vinterhalvåret är en tuff tid för många människor, framförallt om man bor i de norra delarna av Europa. De flesta går till jobbet innan solen går upp och går sen hem när solen gått ner. Det är svårt att få det behövliga ljuset. Årstiden får många att känna sig nere i humöret och en del dagar vill man inte ens gå upp ur sängen.
Generellt sett är människor som friskast när kroppens celler är i balans med varandra, och kroppen producerar och använder energin som skapats effektivt. Ett av sätten att människor kan hålla sig balanserade och friska är genom stöd av ljus. Det kan hjälpa signalera kroppens naturliga cykler, det vi kallar dygnsrytm.
Om du söker efter ett sätt att hjälpa till med att ställa in din kropps dygnsrytm och minimera sannolikheten för säsongsbetonad depression, samtidigt som du höjer ditt humör bör du känna till att Rödljusterapi har stor potential - att kunna hålla dig gladare och naturligt energifylld under den långa vintersäsongen.
Vad är röd och infraröd ljusterapi?
I grunden är Rödljusterapi en behandling som använder rött och infrarött ljus med låga våglängder, att penetrera huden för att kunna förbättra cellulär funktion och på så sätt främja läkning.
Ljusterapi går tillbaka århundraden, men Rödljusterapi är en relativt ny utveckling. Det i skillnad från ultraviolett ljus (UV ljus), som kan skada huden är rött och infrarött ljus säkert och fördelaktigt. Det finns inga rapporterade biverkningar och behandlingsformer Rödljusterapi har tusentals studier och år av forskning.
Ljuset från Rödljusterapi fungerar när det kommer i kontakt med huden, genom att stimulera mitokondrierna i dina celler och därigenom förbättra dess energiproduktion. Tillvägagångssättet kan leda till många hälsofördelar, inklusive förbättrad hudhälsa, snabbare sårläkning och minskad inflammation och mycket annat.
Vad är en dygnsrytm?
En dygnsrytm beskriver en naturlig kroppslig process som alla upplever en gång var 24:e timme. Det är cykler som slutför och startar om varje dag som; sömn-vaken-cykeln. Vad många inte vet är att dygnsrytmer inte bara är bundna till jordens rotation och ljus/mörkercykel, utan de är också inkodade i vår genetiska sammansättning, såväl som andra organismer på vår planet.
Vår inbyggda sömn/vakna-cykel är livsnödvändning. Tänk på hur människor levde förr, tiden långt före glödlampor och elektroniska hjälpmedel. Då var solen våra förfäders enda ljuskälla. När den väl hade "ställts in" tillbringade de kvällarna i mörker, och ställde effektivt in sina inre klockor till "sömn-läge".
Dysfunktionella dygnsrytmer
Att i ett modernt samhälle upprätthålla en normal dygnsrytm kan vara utmanande, främst på grund av livsstilen inomhus. Våra kroppar har inte utvecklats att anpassa sig till modern teknik, och våra hjärnor kan inte skilja mellan dagsljus och artificiellt ljus. Att använda en skärm kvällar och på natten förvirrar våra hjärnor, eftersom det signalerar "dagtid" när det egentligen är dags att sova. Omvänt, att inte få tillräckligt med ljus under dagen kan göra att vi känner oss slöa och sömniga.
Det är viktigt att notera att dygnsrytmstörningar kan påverka hälsan negativt. Tex symtom på för tidigt åldrande och såväl som metaboliska och immunförsvarsrubbningar. Tyvärr har det i färska studier visat sig att 80% av de som lever i moderna samhällen drabbas av dygnsrytmrubbningar av varierande grad. Långvariga sömnstörningar pga dygnsrytmstörningar kan också ge en mängd olika fysiologiska sjukdomar, såsom högt blodtryck, kranskärlssjukdom, diabetes, etc.
Enligt Andrew Huberman, Ph.D., neuroforskare och professor vid Stanford School of Medicine i Kalifornien USA kan de som ofta har nattliga aktiviteter (t.ex. skiftarbete, studier, föräldraskap, gamers) dra stor nytta av korrekt användning av Rödljusterapi. Huberman är specialiserad på neurobiologi, beteendevetenskap och psykiatri.
Enligt Dr Huberman -om dosen av det röda ljuset är rätt inställt och man använder en kvalitetspanel- kan man med behandlingar utföra sina uppgifter väl och med rött ljus leder det inte till en ökning av kortisolnivån. Som annars ofta är fallet.
Ph.D Andrew Huberman:
"Om det röda ljuset är tillräckligt svagt, kommer det inte att hämma melatoninproduktionen och det kommer inte att öka kortisolet på natten. Kortisol bör vara högt tidigt på dagen, eller åtminstone vara förhöjt i förhållande till andra tider på dygnet om du är frisk. En sen förskjuten ökning av kortisol är välkänd att vara förknippat med depression och andra aspekter av mental hälsa. Så om du behöver vara vaken en del nattetid eller till och med är vaken hela natten bör rött ljus vara den föredragna ljuskällan”.
Rödljusterapi reglerar dygnsrytmen
Rödljusterapi har i flera studier och med erfarenheter visat sig vara en säker, effektiv och lättanvänd metod att reglera dygnsrytmen. Lågnivålaserterapi som använder rött och infrarött rött ljus (630–850 nm) med ljuskällor från paneler är effektivt att förebygga och behandla sjukdomar.
Rödljusterapi kan gynna dygnsrytmer och känsla av föryngring genom mekanismen "fotobiomodulering". Rörljuspanelen lugnande röda ljus kommer in i ögonen och sänder ljuset genom näthinnan till den suprachiasmatiska kärnan (SCN), rytmcentrumet och tallkottkörteln för att stimulera utsöndringen av melatonin (sömnhormon).
Rödljusterapi som en "Melatonin"-regulator
Diskussionen om dygnsrytm är oskiljaktig från melatonin, ett aminhormon som utsöndras av hjärnans tallkottkörtel under fysiologiska förhållanden. Det är nära relaterat till olika fysiologiska aktiviteter, såsom centrala nervsystemet, reproduktionssystemet, immunförsvaret etc. Melatonin reglerar sömncykeln, har uppenbara hypnotiska egenskaper och förbättrar sömnkvaliteten och sömnlöshet. Omgivande ljusintensitet och våglängd är viktiga yttre faktorer som reglerar melatoninkoncentrationerna i kroppen.
Ordningen för de hämmande effekterna av ljusvåglängder på melatoninsyntesen är blått ljus>grönt ljus>gult ljus>ultraviolett>rött ljus. När ljuset är starkt är melatoninutsöndringen mindre; när ljuset försvagas ökar melatoninutsöndringen.
Studier har funnit att rött ljus har en relativt svag hämmande effekt på melatonin, så individer är benägna att snabbt falla in i ett djupsömntillstånd efter att ha exponerats för rött ljus ett tag.
Rödljusterapi kan främja melatonin sekretion. Det finns en positiv korrelation mellan melatonin och sömnighet. Sömnkvaliteten påverkar vårt humör och arbetskvalitet under hela dagen, och god sömn kan leda till en friskare kropp.
Rödljusterapi hanterar "Jetlag" och skiftarbete
Jetlag är en dygnsrytmsömnstörning, uppkommer ofta från bla långresor, tidsomställningar, genom skiftarbete och visar sig ofta genom upplevd överdriven sömnighet, slöhet under dagtid, nedsatt fysisk funktion och mag-tarmbesvär. Jetlag sker ofta efter förändrat sömnschema.
Frekvent Jetlag kan orsaka mer betydande skada eller belastning på de inre organen och till och med irreversibla skador.
Melatonin är det mest studerade läkemedlet som används för att behandla Jetlag, genom att påverka fasen av dygnssömn, och randomiserade kontrollerade studier har visat att resenärer som tar melatonin har signifikant förbättrade symtom på jetlag jämfört med placebogruppen. Melatoninbiverkningar inkluderar sömnighet under dagtid, yrsel, huvudvärk, orkeslöshet och aptitlöshet.
Till skillnad från Jetlag-läkemedlets negativa effekter och biverkningar kan Rödljusbehandling på kvällen naturligt hjälpa till vid Jetlag eftersom det efterliknar reaktioner som liknar solen, för att signalera melatoninfrisättning och på så sätt kan förbereda kroppen för vila.
Användning av rött och infrarött ljus dagtid kan stödja energi och känsla av vakenhet. Det röda ljuset från panelen hjälper till att reglera den interna klockan och ta itu med problem som Jetlag, vid skiftarbete och/eller förändrat sömnschema.
Förbättra Säsongsbetonad Depression
Rödljusterapi hjälper till att lindra säsongsbetonad depression, en typ av depression som uppstår under vinterhalvåret när det är mindre naturligt solljus. Studier visar att Rödljusterapi kan vara lika effektivt som ett antidepressivt medel för behandling av säsongsbetonad affektiv sjukdom, effekter kan märkas efter bara en session.
Som vi nämnde tidigare hjälper regelbundna rödljusterapi-behandlingar till att förbättra sömnkvaliteten, vilket är viktigt för den allmänna hälsan och välbefinnandet. Detta beror på att rött ljusterapi kan reglera dina melatoninnivåer, vilket ger dig mer energi under dagen och gör att du lättare kan varva ner på natten. Dålig sömnkvalitet är kopplat till ett antal psykiska problem, inklusive depression och ångest.
Allt detta fungerar genom att Rödljusterapi fungerar som en naturlig ersättning för solljuset som du saknar under vintern, och det utan att utsättas för skadliga UV-strålar. Det röda ljuset stimulerar mitokondrierna i kroppen, ökar ämnesomsättningen, ökar energinivåerna och minskar inflammation.
När ska man använda Rödljusterapi för att förbättra den biologiska klockan?
Rödljusterapi - för att förbättra dygnsrytmens funktioner beror på ditt slutliga mål. Oavsett om du försöker öka vakenhet/pigghet under dagen, eller behöver avslappnad sömn på natten.
Här är några förslag:
- Användning morgon/dag: Sikta på en 10-15 min behandlingstid för att öka vakenhet/pigghet och humör efter du vaknat.
- Kväll/nattanvändning: Sömnhjälp/lugnande belysning före sänggåendet. Efter överanvändning av elektroniska enheter, som mobiltelefoner och datorer på natten - slå på din panel med det röda ljusläget för att lindra spänningen efter överkoncentration och kunna hjälpa dig att somna.
- Jetlag eller skiftarbete: Använd Rödljusterapi två gånger om dagen - direkt på morgonen och på kvällen. Strategiskt för att återställa din dygnsrytm.
Införskaffa din röd och infraröd ljusterapi panel av medicinsk kvalitet i Quality Therapy-butiken
Vetenskapliga studier och medicinska referenser:
Petrowski, K., Buehrer, S., Niedling, M., & Schmalbach, B. (2021). The effects of light exposure on the cortisol stress response in human males. Stress (Amsterdam, Netherlands), 24(1), 29–35. https://doi.org/10.1080/10253890.2020.1741543
Figueiro MG, Rea MS. The effects of red and blue lights on circadian variations in cortisol, alpha amylase, and melatonin. Int J Endocrinol. 2010;2010:829351. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2905913/
Salehpour, F., Khademi, M., Bragin, D. E., & DiDuro, J. O. (2022). Photobiomodulation Therapy and the Glymphatic System: Promising Applications for Augmenting the Brain Lymphatic Drainage System. International journal of molecular sciences, 23(6), 2975. https://doi.org/10.3390/ijms23062975
Zhao, J., Tian, Y., Nie, J., Xu, J., & Liu, D. (2012). Red light and the sleep quality and endurance performance of Chinese female basketball players. Journal of athletic training, 47(6), 673–678. https://doi.org/10.4085/1062-6050-47.6.08
Yeager, R. L., Oleske, D. A., Sanders, R. A., Watkins, J. B., 3rd, Eells, J. T., & Henshel, D. S. (2007). Melatonin as a principal component of red light therapy. Medical hypotheses, 69(2), 372–376. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2006.12.041
Nagai, N., Ayaki, M., Yanagawa, T., Hattori, A., Negishi, K., Mori, T., Nakamura, T. J., & Tsubota, K. (2019). Suppression of Blue Light at Night Ameliorates Metabolic Abnormalities by Controlling Circadian Rhythms. Investigative ophthalmology & visual science, 60(12), 3786–3793. https://doi.org/10.1167/iovs.19-27195
Semyachkina-Glushkovskaya, O., Abdurashitov, A., Dubrovsky, A., Klimova, M., Agranovich, I., Terskov, A., Shirokov, A., Vinnik, V., Kuzmina, A., Lezhnev, N., Blokhina, I., Shnitenkova, A., Tuchin, V., Rafailov, E., & Kurths, J. (2020). Photobiomodulation of lymphatic drainage and clearance: perspective strategy for augmentation of meningeal lymphatic functions. Biomedical Optics Express, 11, 725-734.
Odinokov, D., & Hamblin, M. R. (2018). Aging of lymphoid organs: Can photobiomodulation reverse age-associated thymic involution via stimulation of extrapineal melatonin synthesis and bone marrow stem cells? Journal of Biophotonics. Advance online publication. https://doi.org/10.1002/jbio.201700282
Weihrauch, D., Keszler, A., Lindemer, B., Krolikowski, J., & Lohr, N. L. (2021). Red light stimulates vasodilation through extracellular vesicle trafficking. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 225, 112212. https://doi.org/10.1016/j.jphotobiol.2021.112212
Janet M., Norah S., Hans M., Monika H. “Sleep Loss and Inflammation” Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism. 2010 Oct.
Wehr, T. A., Skwerer, R. G., Jacobsen, F. M., Sack, D. A., & Rosenthal, N. E. (1987). Eye versus skin phototherapy of seasonal affective disorder. The American journal of psychiatry, 144(6), 753–757. https://doi.org/10.1176/ajp.144.6.753
Chang, A.-M., Santhi, N., St Hilaire, M., Gronfier, C., Bradstreet, D.S., Duffy, J.F., Lockley, S.W., Kronauer, R.E. and Czeisler, C.A. (2012), Human responses to bright light of different durations. The Journal of Physiology, 590: 3103-3112. https://doi.org/10.1113/jphysiol.2011.226555
Czeisler, C. A., Allan, J. S., Strogatz, S. H., Ronda, J. M., Sánchez, R., Ríos, C. D., Freitag, W. O., Richardson, G. S., & Kronauer, R. E. (1986). Bright light resets the human circadian pacemaker independent of the timing of the sleep-wake cycle. Science (New York, N.Y.), 233(4764), 667–671. https://doi.org/10.1126/science.3726555
Harb F, Hidalgo MP, et al. Lack of exposure to natural light in the workspace is associated with physiological, sleep and depressive symptoms.Chronobiology International. 2015 April.
Nagai, N., Ayaki, M., Yanagawa, T., Hattori, A., Negishi, K., Mori, T., Nakamura, T. J., & Tsubota, K. (2019). Suppression of Blue Light at Night Ameliorates Metabolic Abnormalities by Controlling Circadian Rhythms. Investigative ophthalmology & visual science, 60(12), 3786–3793. https://doi.org/10.1167/iovs.19-27195
Shechter, A., Kim, E. W., St-Onge, M. P., & Westwood, A. J. (2018). Blocking nocturnal blue light for insomnia: A randomized controlled trial. Journal of psychiatric research, 96, 196–202. https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2017.10.015
Triantafillou, S., Saeb, S., Lattie, E. G., Mohr, D. C., & Kording, K. P. (2019). Relationship Between Sleep Quality and Mood: Ecological Momentary Assessment Study. JMIR mental health, 6(3), e12613. https://doi.org/10.2196/12613
McClung C. How might circadian rhythms control mood? Let me count the ways. Biological Psychiatry. 2013 April.
Cassano P, Petrie SR, et al. Transcranial Photobiomodulation for the Treatment of Major Depressive Disorder. The ELATED-2 Pilot Trial. Photomedicine and Laser Surgery. 2018 October.
Division of Sleep Medicine at Harvard Medical School. (2007, December 18). Natural Patterns of Sleep., Retrieved February 1, 2023, from
Papi S, Ahmadizar F, Hasanvand A. The role of nitric oxide in inflammation and oxidative stress. Immunopathol Persa. 2019;5(1):e08. DOI:10.15171/ ipp.2019.08.
Salehpour F, Farajdokht F, et al. Near-infrared photobiomodulation combined with coenzyme Q10 for depression in a mouse model of restraint stress: reduction in oxidative stress, neuroinflammation, and apoptosis. Brain Research Bulletin. 2019 January.
Campbell, S. S., Dawson, D., & Anderson, M. W. (1993). Alleviation of sleep maintenance insomnia with timed exposure to bright light. Journal of the American Geriatrics Society, 41(8), 829–836. https://doi.org/10.1111/j.1532-5415.1993.tb06179.x
Blume, C., Garbazza, C., & Spitschan, M. (2019). Effects of light on human circadian rhythms, sleep and mood. Somnologie : Schlafforschung und Schlafmedizin = Somnology : sleep research and sleep medicine, 23(3), 147–156. https://doi.org/10.1007/s11818-019-00215-x
Gooley, J. J., Chamberlain, K., Smith, K. A., Khalsa, S. B., Rajaratnam, S. M., Van Reen, E., Zeitzer, J. M., Czeisler, C. A., & Lockley, S. W. (2011). Exposure to room light before bedtime suppresses melatonin onset and shortens melatonin duration in humans. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 96(3), E463–E472. https://doi.org/10.1210/jc.2010-2098