Forskning: Röd och infraröd ljus påvisat effektivt för elitidrottare och motionärer

Forskning: Röd och infraröd ljus påvisat effektivt för elitidrottare och motionärer

Fler och fler professionella idrottare använder Rödljusterapi. I stor utsträckning bland NFL-, MMA- och NBA-spelare används behandling med rödljus som en del för att hjälpa till vid återhämtning, för att kunna hålla sig på topp och prestera optimalt. Även i Europa har rödljusets intåg blivit en del för många i vardagen.

När det amerikanska fridrottlandslaget begav sig till OS 2016 i Rio, Brasilien tog de med sig Rödljusterapi.

USA:s olympiska friidrottare var mäkta imponerade över rödljuset och dess förmåga att kunna läka skador och främja återhämtning. Behandlingar med röd-ljus och infraröd ljus gjorde att friidrottarna kunde träna hårdare, och presentera bättre.

Det här gäller oavsett om du är elitidrottare som tävlar eller motionär, som tränar för att prestera eller för att hålla igång kroppen.

"Rödljusterapi kan hjälpa dig att återhämta dig från träning och sova bättre. Behandlingar kan läka sår och skador och det kan helt enkelt få dig att må bättre, vilket är något som är svårt att kvantifiera", säger Michael Hamblin, fotomedicinsk forskare vid Harvard Medical School som har studerat ljusterapi under tre decennier.

 

Rödljusterapi hälsofördelar 

Vid fokus på atletisk prestation vet vi nu att infraröda våglängder (NIR) kan penetrera cellerna 5 cm under huden. Att mikrocirkulationen ökar, nya kapillärer bildas och mer syre och näringsämnen kan hjälpa till med den naturliga läkningsprocessen. Det är av denna anledning som idrottare och motionärer kan generera läkning och återhämtning djupt in i sina muskler.

Forskning visar att celler som utsätts för infrarött ljus (NIR) ökar 150-200% snabbare än celler som inte stimuleras. 

Studier visar, att vid behandling av Rödljusterapi kan olika slags smärta dessutom lindras, musklerna sluta/minska att värka och återhämta sig snabbare. Inflammerade leder förbättras och rörligheten bli smidigare.

Kom dock alltid ihåg. Att optimera prestanda innebär att maximera din egna atletiska effektivitet. Det handlar om att skapa en balans mellan prestation och dina naturliga läkningsprocesser/återhämtning.

Återhämtning inkluderar balans, med vila, rätt näring, kost och god sömn. Den magiska formeln är att kunna lyssna på sin kropp.  

Återhämtning är lika viktig som själva träningen, om än ännu viktigare. När vi övertränar, pressar vi kroppen till bristningsgränsen och riskerar faktiskt att tappa vår prestation. Dessutom ökar risken för betydande skador, kronisk inflammation, otillräckliga hormonella nivåer, och ett lågt fungerande immunsystem när vi inte återhämtar oss ordentligt. Korrekt återhämtning ger kroppen tid att läka muskel-, vävnadsskador och förbättra cirkulation och övergripande energi och (senare) prestation.

Rödjusterapi efter träningspass bör bli en del av din rutin. Syftet är att påskynda återhämtningsprocessen genom att påskynda din muskelanpassning till träning.

Rödljus inkluderat rött och infrarött ljus efter träning hjälper också kroppen att bearbeta akuta inflammationer som uppkommit vid träning.

 

Vad påvisar forskningen?

2007 behandlades i en studie fyra kroppsbyggare med Rödljusterapi i cirka 20 minuter varje träningspass under tre veckor. Efter denna period förbättrade samtliga kroppsbyggarna sina marklyft, bänkpress och knäböj i uthållighet och det med 10kg högre vikter. Försökspersonerna ökade också signifikant sin uthållighet i simning och hopprep under samma tidsperiod.

I en annan studie från 2016ett par enäggstvillingar visade att den av de två som genomgick Rödljusterapi-behandling under 12 veckor hade 80% bättre benstyrka i benpress och minskad muskelsvaghet jämfört med syskonet som fick placebobehandling.

I en liknande studie involverade 46 personer som exponerades för behandlingar med Rödljusterapi drog slutsatsen att sådan behandling kan resultera i "minskad inflammation och ökad muskelmassa"

Vissa forskare tror, ​​och vissa djurstudier har visat, att för män kan rött och infrarött ljus användas direkt i närheten av testiklarna för att potentiellt förbättra nivåerna av hormonet testosteron. Detta hormon är väl etablerat inom endokrinologi som är direkt användbart för att öka muskelstyrka, storlek och prestanda. Mer forskning behövs för att klargöra och påvisa ytterligare.

Det finns intressanta upptäckter i vissa begränsade studier att användning av lämpliga former av infrarött ljus (NIR) före styrketräning potentiellt förbättrar hypertrofi och muskelstorleksvinster jämfört med att utföra samma styrketräningsövningar utan behandlingar med rödljus. I studierna som hänvisas till, med specifikt en grupp otränade personer, resulterade styrketräning med Rödljusterapi en fördubbling av ökning i muskelstorlek under en period av 8 veckor, jämfört med att utföra samma övning utan behandlingar.

 

Maximera din atletiska prestation med rött och infrarött ljus 

Rödljusterapi syftar främst i de fall man är idrottare och sportutövare till att öka energi, öka immunförsvaret, minska inflammation och aktivera stamceller för läkning. Den idealiska behandlingstiden som rapporteras inom all forskning är mellan 5-20 minuter var tillfälle. Du kan behandla både före eller/och efter träning:

Behandling före träning hjälper dig att förbereda dig själv bättre, stödjer bättre muskelprestanda. Det kan också hjälpa dig att begränsa muskelskador och påfrestningar, vilket kan påverka utövande negativt på grund av inflammation, ömhet och längre återhämtningstid.

Om du vill maximera din atletiska prestation och må ännu bättre, kan behandling med rödljus-panel vara precis det du ska inkludera i din dagliga rutin.

Gjord forskning på behandlingar med Rödljusterapi ger massor av bevis gällande minskad muskelskada, minskad smärta och det samtidigt som muskelmassa, återhämtning - och atletisk prestation ökar! 

Rödljusterapi ger en naturlig, icke-invasiv läkningsmekanism med vetenskapligt bevisade resultat gynna elitidrottare, sportutövare och motionärer. Atletisk prestation och återhämtning handlar om att hitta en balans mellan att pressa sig själv i sina gränser, och ge förutsättningar att kunna läka optimalt mellan passen och efter.

Med hjälp av innehållsrik kost, intag av vatten, nutrition, bra sömn och rätt sorts ljus ger du din kropp och dina celler bästa förutsättningarna till vad du behöver för att fungera på din allra bästa nivå.

Vi måste erkänna detta samband om en helhet, annars riskerar vi att få kroniska skador, inflammationer, förslitningar, kroppssmärta och fysiska utmaningar.

Tillbaka till blogg