Röd & Infraröd Ljusterapi för munsår och herpes

Röd & Infraröd Ljusterapi för munsår och herpes

De är smärtsamma. De är smittsamma. De verkar dyka upp från ingenstans vid sämsta möjliga tidpunkt och påverkar ofta det dagliga livet negativt.

 

Skillnaden på munsår och herpes

Är munsår alltid herpes? Munsår (även kallade feberblåsor) är ett virustillstånd som vanligtvis orsakas av herpes simplex virus typ 1 (HSV-1), eller mindre vanligt av herpes simplex virus typ 2 (HSV-2).

Herpes är en allmän överförbar virussmitta som dessutom kan ha många och  negativa effekter för kroppen.

Om du är en av de många som lider av herpes, återkommande munsår vet du att viruset kan vara både smärtsamt och för många egenupplevas som pinsamt. Sådant som både skratt, pussar och kyssar undviks. Livet känns helt plötsligt begränsat.

De flesta huskurer för munsår upplevs ineffektiva; allt som kunnats göras är att döva smärtan och minska svullnaden. Receptbelagda antivirala läkemedel kan hjälpa till viss del, men har ofta oönskade biverkningar.

Nu finns en lösning! Visste du att Rödljusterapi för dig kan vara ett naturligt sätt att lindra ditt obehag med munsår. Röd och infraröd ljusterapi tillskrivs enligt forskning läkande egenskaper, eftersom den först blev erkänd för sin förmåga att påskynda vävnadsreparation. Det kan nämligen gynna de som har munsår/herpes genom att både hantera symtom och främja läkning.

 

Rödljusterapi - naturlig munsårsbehandling

Rödljusterapi, som också kallas fotobiomodulering och lågnivåljusterapi (LLLT), är känd för sina läkande, hudregenererande och antiinflammatoriska egenskaper. Begreppet "Rödljusterapi" omfattar både röda våglängder och infraröda (IR-ljus) våglängder, som mäts i nanometer (nm). Skillnaden mellan dessa våglängder är att IR-ljus våglängder är längre och penetrerar djupare än rött ljus.

Forskning har bekräftat att rött ljus påskyndar läkning och minskar smärta från orala HSV-lesioner, vilket framgår av en 2018-års genomgång av tre kliniska studier.

De flesta studier och gjord forskning inom området har fokuserat på LED-terapibehandlingar på orofacial HSV (mun och ansikte) och labial HSV (läppar) med hjälp av våglängder från 660 nm (rött ljus) till 780 nm (infraröd ljus).

En Rödljusterapi-studie från 2009 med röda våglängder från 650 nm till 680 nm visade markant förbättring på munsår hos 69 patienter, efter bara en behandling.

I en annan Rödljusterapi-studie, utförd 2011 av forskare från Brasilien, fokuserade man på två patienter som vägrade att använda aktuella antivirala läkemedel på grund av dess ineffektivitet. Här är en kort sammanfattning av varje fall:

  • En 23-årig sjuksköterskestudent vars munsår utlöstes av stress upplevde remission (minskning) efter sju dagars behandling med 660nm röda våglängder. Personen förblev helt symtomfri under den 17 månader långa uppföljningsperioden.
  • En 50-årig kvinna led av återkommande munsår på sina läppar; som ständigt utvecklades varannan till var tredje månad, och såren varade var tillfälle ungefär en vecka. Efter fem dagars behandling med 660 nm Rödljusterapi-behandling upplevde kvinnan remission (minskning) och förblev därefter helt symtomfri under den 17 månader långa uppföljningsperioden.

 

Hur använder man Rödljusterapi-behandling för munsår?

Om du är nyfiken och intresserad att börja använda Rödljusterapi för att skapa möjligheter att läka dina munsår snabbare, här är då några tips som är behjälpliga:

  • Införskaffa din egen enhet/panel: Genom att investera i möjlighet till egen Rödljusterapi i hemmet slipper du ständiga apoteksbesök, ständiga besök på vårdcentraler och hudläkarmottagningar år ut och år in. Här kommer du spara pengar och vardagslivet bli behagligare.
  • Använd Rödljusterapi konsekvent: Daglig exponering för rött ljus är bäst för att hantera munsår och andra tillstånd. Om du inte finner tid att använda din enhet dagligen, sikta då åtminstone på ett antal användningar per vecka.
  • Lite räcker långt: Du behöver inte spendera timmar framför din Rödljusterapi-enhet för att se resultat. Några minuter per dag är vanligtvis tillräckligt.

Att spåra och lära dig om dina symtom gör det lättare att se hur munsår förändras över tid (och hur snabbt de kommer tillbaka). Var alltid noggrann med att övervaka dina munsårssymtom. Detta kan hjälpa dig att se hur Rödljusterapi-paneler fungerar för dig. Ta en bild före användning och bild igen efter några dagar och upprepa genom att ta bilder igen efter några veckors Rödljusterapi-användning och bild på resultaten.

Är du trött att ha, och uppgiven att ständigt få återkommande munsår? Om så är fallet kan Rödljusterapi vara det perfekta, helt naturliga och biverkningsfria alternativet att behandla på.

Tillbaka till blogg